Dulu Suami Gaji Besar, Skrg Gaji 1k Je. Aku Xleh Tgk Muka Dia Rasa Myampah, Skrg Aku Yg Tanggung Dia

Luahan ini telah dikongsikan di laman media sosial sebelum ini dan kini disiarkan untuk pengajaran buat semua.

Assalamualaikum wrga2 krt smua. Sy nk mntak pandangan kakak2 abg2 dlm ni. Salah ke perbuatan sya kpda husband sya, smnjak ekonomi kluarga sya bermasalah sya jd ala kadar je layan husband sya. Sya skrg sllu bgduh dgn husband tiap mnggu mst bgduh. Nafkah dia bg skit sgt 200 sbln.

Sya sllu tak msak, kdg husband sya blik keje lwt mlm dia msak sndri. Mcm ni husband sya dlu keje gaji masyuk jgak la 4.5k sbln.

Lpas pkp hari tu husband sya di buang keje. Skrg keje kilang kicap gaji kcik sgt 1400,nk.lbih kna ot.

Tiap mlm husband sya blik kol [email protected] sbb nk cri duit lbih. Rumah sewa mhal dkt kota raya, pngasuh ank Lagi bnyar. Aku keje jgk tp 5 hari smggu.

Msalah skrg pttkah aku layan husband aku mcm tu. Sblom ni husband kau mntak nk mnja trus aku layan.

Skrg ssh sgt aku nk layan. Tgok muka dia aku jd angin. Tah npe la mcm ni. Aku sllu update sttus wsap, luah prasaan yg aku dh bosan dgn dia.

Salahkn aku. Aku mcm tak percaya ape aku buat. Klau ikut kn husband aku ni bgslaa jgk.

Keje rumah smua dia buat,basuh baju, mndi dan cebok ank smua dia buat. Kmas rumah dia buat, tp aku tak trima msa dia susah skrg.

Aku nk husband aku mcm dlu, smua dia support. Skrg aku trpaksa support dia, mcm tak kena wife tlg husband kn. Jgn kecam ye. Skdar brtnya

KISAH KE 2 DI BAWAH. Suami gaji 9K sebulan tapi tak pernah bagi nafkah kat aku. Duit maknya bulan2 dia bagi. Aku hanya bergaji 5K sebulan. Sewa rumah keperluan dapur bil2 dan semua keperluan kami bahagi dua. Rasa macam tak adil bila bincang mesti gduh sebab dia sangat sensetif soal nafkah dan duit.

Ini antara reaksi panas netizen untuk kisah pertama.

Fadilah. Subhanallah layan lh suami sebaik2 nya tt, jgn terima dia waktu senang saje,kita sbg isteri kena saling bertolak ansur baru aman rumah tangga,

suami saya xdpt gaji spnjg pkp alhamdulillah saya bergaji segala perbelanjaan saya yg tanggung tapi xde plk terpk dlm hati n pemikiran ni nak berubah hati sbbnya ini ujian Allah utk kita sbg isteri,susah senang sama2 tt Bersyukur seadanya dia suami yg baik

Syahirah. bersyukur la weh.. sekurang2 laki ko bukan jadi biawak hidup merenung nasib kena buang kerja pastu main game kaki lepak sampai takbalik rumah dan taksalah kan ko 100% walau pun dia salah..

dan dia takcakap yang tengok muka ko pun takhilang stress dia.. bersyukur la sekurang2 dia tetap berusaha untuk mencari rezeki korang anak beranak.

Fatimah. Perangai bini dia sebijik mcm AMANI..tp perangai x syirik lg mcm AMANI..belajar bersyukur dgn rezeki yg Allah bg.. walaupun laki hang dibuang kerja tp laki hang ttp usaha kerja cari rezeki walaupun gaji x sehebat gaji yg dulu..jadi bini tu Kene la support suami bila dia tgh ssh..lg2 dgn keadaan ekonomi skrg ni + pendemik lg..fhm2 la.. sekurang2nya laki hang bg jgk duit dapur..

ramai lg org dkt luar tu Kene buang keje tp belum tentu dpt keje MCM laki hang walaupun keje kilang kicap..janji halal..kehidupan ni ibarat roda..

bila kita dah rasa terlalu selesa diatas..kita alpa Smpai nikmat kesenangan yg dulu hilang..sehinggakan kita sendiri x blh nak terima dgn kesusahan hidup yg skrg ni..ape pun bersyukur walau sekecil rezeki yg Allah berikan..

Ain. Suami senang jer nak layan elok2², suami susah terus kau buat taklayan, suami aku pun sejak pkp benti keje asal, sekarang keje dalam kampung jer, tapi aku takpernah pun sampai hati nak buat macam tuh kat suami aku,

suami aku balik keje jer mesti aku pastikan makanan dah hidang sebab aku tahu dia balik penat, keje panas² cari rezeki untuk kami sekeluarga, walau gaji suami takbesar,

alhamdulillah takpernah putus, ada jer rezeki tuh, macam nihlah cuba belajar bersyukur dulu Insha Allah kau takkan buat suami kau macam tuh,

cepat² minta maaf pada suami tuh, kau bukan saja berdosa pada suami, bahkan pada Allah jgak..

Ila. Sy rasa awk mimpi kot,,cuba hantuk kepala kat dinding kalau sedar alhamdulillah, kalau tak bangun2 smg dah sampai surga & sy doakan suami awk dpt pengganti yg lbh baik

Siti.Syukur apa yg ada…jangan lah syg waktu dia senang waktu dia ssh layan nk x nak…bersyukurlah masih dberikan nikmat ada suami yg memberi nafkah wlaupn kurang dr biasanya..

Syukur tu satu nikmat…sabar doa minta pada Allah swt supaya suami & kluarga puan dlimpahi rezki yg meluas…

waktu skrg ni semua orang rasa ssh…puan sabar doa byk2 minta dimurahkn rezki unt suami…& minta dberikan kesihatan yg baik unt suami puan mencari rezki..

Ija. jnis xbersyukur…skurgnya suami keje, byk tolong hal umah…suami bg juga nafkah stakat kemmpuan, bkn xbg lgsung…baru diuji cmni da layan suami tervk camtu,

law suami skit, nk tggalkan ke?…yakin ke dpt suami baru y lagi kaya, baik, tolong urus umah…

amik iktibar dr kisah krt ni, byk y jadikn istri sbg hamba, nafkah pun xbg, istri tanggung suami…muhasabah diri tu dulu, tgok kebaikan suami, xsmua org smpurna…

Nurul. TT , berdosa bt suami mcm tu . Susah senang suami , terima la . Adat rumah tgga ada pasang surut . Awk tk kesian suami ke

Balik lewat semata nk cari duit lebih , skit penat lelah dea , dea tolak ke tepi demi nk cari rezeki untuk bahagia kan awk n anak .

Awk pun berkerja , masa ni la kena tolong suami . Bknnya suami awk asal biawak idup nk harap awak. Baru kalini dea diuji susah mcm ni . Awk ingat tk penat ja kerja kilang ?

Jgn sbb gaji n kemewahan , awk nk derhaka mcm ni . Awk tk bsyukur plk . Baru Allah bg ujian , dh mula bosan . Sy dulu idup susah dgn suami gaji 900 ja .

Tp sy terima ja asalkan suami sy bg mkn cukup kt kami anak beranak . Alhamdulillah skg suami dpt kerja n gaji lebih bagus .

Entah la nk ckp apa , betul la org ckp kesetiaan isteri diuji saat suami susah . Sis fikir baik² , sy bkn nk kec4m tp TT terlaluan . Maaf ya

KISAH KE 2. Assalamualaikum admin. Maaf saya gunakan account baru untuk luahkan rasa dan minta nasihat.

Saya dan suami baru setahun berkahwin kami masing-masing umur muda lagi baru 23 tahun.

Suami saya tak pernah beri nafkah bulanan sedangkan gajinya RM9k sebulan tanpa ada sebarang komitmen melain kan hantar duit bulan bulan kepada org tua.

Adakah sebab saya juga berkerja dgn gaji RM5k sebulan dan title masih baru kahwin saya tidak layak dpt nafkah bulanan?

Bila minta atau berckp pasal duit kami mesti bergduh sbb suami saya sensitif bila ckp psl duit nya atau psl duit gajinya.

Saya perlukn nasihat apa patut saya buat? Skrg saya pregnant 4 bulan. Sampai skrg duit sewa tempat tinggal kami byr separuh separuh.

Perbelanjaan barang dapur pun kami bahagi. Dan duit checkup kandungan juga kami byr separuh-separuh. Dan untuk duit bersalin nanti juga suami minta saya untuk byr separuh.

Saya risau lepas anak dah besar. Segala kos besarkan anak juga dia masih minta saya byrkan separuh sedangkan dia takde bagi saya duit pun. Adil kah macam ni?

Tapi setakat harini suami saya masih ada tlg saya dengan kerja rumah. Sbb tu saya rasa masih perlu lagi ke saya minta nafkah bulanan sedangkan dia ada tlg dgn kerja rmh seperti masak dll..

harap dapat bantu saya. Terima kasih..

Ini antara respon netizen untuk kisah ke 2.

Sofia. bapak kedekut..gji ribu2 dua2 pun kedekut..alhamdullilah gji suami sis ckp2 makan utk ank2 tu pun suami masuk kn sndri dlm beg isteri dia..semua tau gji dia bg kat sy…alhamdullilah ya allah kau kurnia kan aku suami yg x kedekut mcm suamo tt ni…allahu duit nak bersalin ko bahagi2kan…

Marini. suami x pergi kursus kawen kah.gaji byk pon kedekut…suami kn sediakan makanan pkaian tempat tggal.maksudnye uma sewa..makanan..semua dia tggung.

termasuk blnje utk kandungan..mmg tlg buat kje tu tggungjawab dia.even wife bkerja gaji 10k pon.nafkah ttp kna bg.bkn x mmpu..

yg x logik utk bby tu pon nk byr separuh..org gaji 1k lbih pon mmpu tggung bini sebb ikhlas utk bini..ni mmg takut nk galas tggungjawab.

takut duit sendiri hbis..klau mcmtu akk rasa awk x perlukn suami la camtu.suh dia simpn duit dia semua..jgn ade ank bini

Izni.Sebelum nikah ada buat perjanjian mulut itu ini ke puan pasal nafkah bagai ni?kalau tak ada buat perjanjian bertulis atau mulut cuba la slow talk,

cakap dekat dia bukan apa, kalau nafkah duit tu wajib bagi tp isteri kalau tak ikhlas kan takut merata mencari dekat akhirat sana..

Inilah buat hubungan makin renggang kalau ada sikap kau kau, aku aku..tak salah berkongsi, tapi nafkah wajib diberi.

Melainkan sis redha lah sebab sis kata dia menolong dalam urusan rumahtangga..

Farisha. teruskan kerja sis, jgn berhenti. satu hari kalau laki sis buat hal takut sis tkde apa2, lepastu tlg berkira dgn suami. ajar dia tanggungjawab sikit. sis ckp jela sis dh tknk kongsi2, suruh dia beli semua, gduh pun gduh la tgok berapa lama dia boleh go . and duit gaji sis bg dkt mak ayah sis juga.

Shah. Tenang saja,nanti kau layan dia pon separuh separuh,bagi makan separuh bagi lauk separuh ,nah malam dia minta bersama suruh dia masukan separuh saja

Liyana. Sy lebih tertarik pd bahagian gaji.. Umur dua2 23 tahun tp sorg gaji 9k,sorg lg gaji 5k.. Woww Maka benar lah, gaji level drama melayu itu wujud.

Siti. Klu tak puas hati bab nafkah saya nasihatkan buat tuntutan di pjbt agama untuk dapatkan nafkah dari suami. Tanggungjawab nafkah yg wajib biar suami yang tanggung semua sebab suami awak lebih drpd mampu……

Klu suami baik n gaji kecil okla nk tolong pun. Sy setuju lama kelamaan klu dibiarkan naik lemak suami awak. Apa2 pun rujuk pjbt agama.

Sbb awak xsetuju guna duit hasil titik peluh awak. Biarlah duit gaji awak buat simpanan untuk masa depan dan bantu ibu bapa n bersedekah.

Nasrah. Kadang2 ada la tu… Tok guru tak bertauliah yang mengajorr… Perkahwinan satu perkongsian… So semua kena kongsi…Blajor ilmu agama separuh jalan…

Orang laki kena tahu… NAFKAH ANAK ISTERI WAJIB. Bior miskin sbb bayar nafkah. Mmg perkahwinan satu perkongsian… Kalau husband tak mampu…

Takde salahnya isteri membantu… Tapi kalau suami mampu… Mmg kewajipan suami laa… Kotye ye pon itu kan ke isteri ko…

Org laki ni patut pikir masak2la sblm kahwin… Kalau rasa duit tu nak kepam sendiri… Baik ko membujang sampai ke tua… Ko kira la duit ko tu hari2… Tak payah sibuk2 nak berbini.

Diharapkan perkongsian ini dapat membuka mata semua mengenai isu yang terjadi dan memberi pengajaran kepada semua.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : https://www.mediakl.my/

Be the first to comment on "Dulu Suami Gaji Besar, Skrg Gaji 1k Je. Aku Xleh Tgk Muka Dia Rasa Myampah, Skrg Aku Yg Tanggung Dia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*