‘Orang Semua Terkejut Dia Nak Ikut Saya’ – Ebit Lew

Umum mengetahui pendakwah terkenal Ebit Lew telah berangkat ke Afrika Selatan bagi menjalankan misi kemanusiaan di sana.

Terbaru, menerusi perkongsian di laman Facebook Ebit Lew meluahkan rasa sebak apabila dia bertemu dengan seorang gelandangan di sana ketika bersiar di bandar Durban South Afrika.

15 tahun tidur di jalanan

Foto: Ebit Lew

Ebit Lew menceritakan dia ternampak seorang lelaki yang kelihatan seperti orang kurang sivman ketika bersiar-siar di bandar Durban. Dia telah mendekati seorang individu berusia 60 tahun yang dipercayai hanya tinggal dan tidur di tepi longkang sahaja. Lebih menyedihkan lagi, apabila individu itu sudah berkahwin dan dikurniakan tiga orang anak sebelum ini.

Sayu masa tengok pakcik ni. Kasihan rasa. Masa pusing dekat bandar Durban South Afrika tunggu makanan tiba ternampak seorang seperti orang g1la. Tidur tepi longkang dekat kedai. Mundar mandir dan kerja garu kepala.

Saya terus dekat dan cuba berbual. Scott berumur 60 tahun. 15 tahun tidur di jalanan. Katanya, selalu bila hujan baru mandi. Bila rapat baru tahu dia pernah berkahwin dan ada 3 orang anak. Isterinya dah berkahwin lain seorang boss besar sebuah tempat. Dia kecewa gagal dalam hidupnya. Dia teringat anaknya. Katanya apapun semua salah saya. Dia tak salahkan sesiapa.

Tidur tepi longkang

Foto: Ebit Lew

Saya sebut saya Cina. Dia cerita Jackie Chan. Saya tanya pernah tengok movie Mission Imposible. Dia kata tak suka tengok sebab katanya cerita itu mudah je semua boleh capai dan mudah. Tapi hidup ini tak semudah itu. Tak semua benda kita dapat. Saya cerita bahagia itu di hati dan menerima positif dengan yang terjadi dalam hidup.

Orang tempatan ada yang membantu. Tapi dia memang susah nak ajak buat apa-apa terutama gunting rambut. Sentiasa tidur tepi longkang situ depan kedai. Saya bawa beli baju seluar dan barang lain. Ajak makan KFC dan cuba bawa ke hotel. Hari pertama bila ada orang mencelah dia terus menolak semuanya. Saya datang lagi hari kedua. Dari takut-takut dia jadi rapat dengan saya. Macam kawan-kawan dah.

Bawa ke hotel untuk mandi dan tidur

Foto: Ebit Lew

Sekarang saya bawa ke hotel di sini untuk mandi dan tidur. Dia gembira sangat. Dia macam ketinggalan tentang handphone dan lain-lain. Orang tempat semua terkejut dia nak ikut saya. Syukur rasa.

Saya ada cadangkan tempat tinggal untuknya. Sedang berusaha memujuknya. Berbeza ujian setiap orang. Siapa tahu apa rahsia disebalik semuanya.

Sumber: Ebit Lew

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : Ohbulan

Be the first to comment on "‘Orang Semua Terkejut Dia Nak Ikut Saya’ – Ebit Lew"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*