Wajah pes4kit Cov1d-19 sedang tunggu aj4l berseri sebelum men1ngg4l, suami keluar ku4rant1n tak mampu masuk rumah – “Saya sempat sikat rambut mak, pakaikan tudung”

TANGGAL 28 Mei pasti tidak akan dilupakan oleh wanita ini sehingga akhir hayatnya.

Pada tarikh itulah, ibunya, Hajah Saby Musa, 63, menghem.buskan nafas tera.khir selepas seminggu dirawat kerana dij4ngk1ti v1rus c0v1d-19.

Menurut Siti Raudhah Md Yatim, 39, segala-galanya bermula pada 2 Syawal (14 Mei) lalu apabila bapanya mula mengalami dem4m, disusuli oleh adik dan ibunya dua hari kemudian.

“Mak, abah dan adik lelaki tinggal serumah di Sungai Buloh, Selangor. Disebabkan mereka tiga-tiga dem4m, salah seorang kakak saya datang ke sana untuk tolong bawa ke klinik tapi masa itu belum buat ujian cal1tan.

“Keesokannya, mak mula mengalami sim.ptom-sim.ptom yang biasa dialami oleh pes4kit c0v1d-19. Pada 18 Mei, tersebar khabar bahawa ada jemaah masjid dekat rumah mak dan abah positif c0v1d-19.

arw4h ibu dan bapa Siti Raudhah sering diberi julvk4n pasangan romantis oleh saudara mara mereka.

“Sesiapa yang ada hadir ke masjid dalam tempoh 10 hingga 14 Mei diminta membuat uj.ian cali.tan. Mak, abah, adik lelaki, kakak dan abang ipar buat ujian dan keputusan yang keluar pada 21 Mei menunjukkan kelima-lima mereka positif c0v1d-19,” ceritanya.

Wanita ini berkata berita itu nyata satu perkhabaran duk4 buat keluarga mereka lebih-lebih lagi mengenangkan ibu bapa yang sudah berusia dan mempunyai sejarah peny4kit.

“Pada 22 Mei, mak, abah dan adik lelaki dibawa ke pusat ku4r4nt1n. Tapi keesokannya, mak dipindahkan ke h0sp1tal Kuala Lumpur memandangkan SpO2 (kandungan oksigen dalam dar4h) tak cantik. Lagi pula mak ada sejarah dar4h tinggi, kenc1ng ma.nis dan juga minor str.ok.

Siti Raudhah tidak menyangka Aidilfitri baru-baru ini adalah yang tera.khir bersama arw4h ibunya.

“Maka berpi.sahlah mak dengan ayah buat sementara waktu. Bayangkan mak di HKL, adik dan abah di pusat ku4r4nt1n, kakak dan suaminya ku4r4nt1n di rumah. Hanya panggilan telefon saja menghubungkan kami,” ujarnya yang juga pekerja sektor awam ini.

Beberapa hari kemudian, Siti Raudhah berkata doktor di HKL meminta waris untuk datang ke h0sp1tal untuk membincangkan keadaan kesihatan ibunya.

“Doktor berterus terang dan beritahu keadaan mak 50-50. Mak masih sedar namun dia perlvk4n bantuan oksigen. Doktor kata jika ada k3s yang lebih muda daripada mak, mereka terpaksa memilih pes4kit muda kerana peluang untuk ‘survive’ tinggi.

“Saya reda dan cuba positif, berserah segala-galanya pada Allah. Rezeki saya, saya dibenarkan masuk jumpa mak. Dengan berbaju PPE, saya masuk jumpa mak.

“Mak sedar dan boleh bercakap cuma men.gah. Saya sempat bacakan surah Yasin, sikat rambut mak, pakaikan tudung, dan minta maaf atas segala salah silap. Saya cuba untuk tak men4ngis di depannya walaupun terlalu seb4k,” ujarnya.

Allah…. mudahnya cara mak pergi. Dalam tidur dan pagi Jumaat pula.

SITI RAUDHAH MD YATIM

ANAK

Pada 28 Mei, Siti Raudhah berkata ibunya sempat membuat panggilan telefon dengan bapanya dan mereka saling bermaaf-maafan.

“Pagi tu lepas subuh, kakak pun sempat buat video call dengan mak dan beritahu wajahnya berseri. Mungkin kesihatannya ada kemajuan.

“Dalam lingkungan pukul 7.50 pagi, kami dapat panggilan yang memang tak disangka-sangka daripada doktor yang memaklumkan mak menghem.buskan nafas tera.khir dalam tidur.

“Allah…. mudahnya cara mak pergi. Dalam tidur dan pagi Jumaat pula,” ceritanya dalam nada suara seb4k.

Kenangan ketika keluarga Siti Raudhah meraikan ulang tahun perkahwinan ibu dan bapa mereka yang ke-48, tahun lalu.

Menurut Siti Raudhah, sungguhpun dirinya teramat sed1h dengan peme.rgian ibu kesayangan, namun bapanya adalah insan yang paling terkesan memandangkan kehi.langan teman hidup yang bersama-samanya ketika susah senang sejak 49 tahun lalu.

“Abah dibenarkan pulang pada 30 Mei, dua hari selepas ibu ‘pergi’. Masa sampai di luar rumah, abah terlalu seb4k dan tak mampu nak masuk dalam rumah sebab mak dah tak ada.

“Lu.luh hati kami tengok abah… abah dan mak memang selalu buat segala benda bersama, memasak, berkebun dan apa sajalah. Pakaian pun masih nak sedondon. Betapa romantiknya mereka. Jadi memang tak dapat bayangkan perasaan abah yang hi.lang teman hidup.

Keluarga Siti Raudhah sering meraikan hari istimewa bersama ibu bapa mereka dengan ‘tema’ tertentu.

“Lama juga nak pujuk dan tenangkan abah sebelum dia masuk rumah. Sekarang ni saya temani abah buat sementara waktu. Saya sediakan lauk yang arw4h mak biasa masak, dan pastikan dia tak keseorangan,” ujarnya.

Tambah Siti Raudhah, keadaan bapanya kini semakin baik dan sudah mampu menjamah makanan.

“Bagi saya yang sudah rasa ped1hnya kehil4ngan ahli keluarga kerana c0v1d-19, memang ia rindu yang takkan terluah. Namun kami menerimanya dengan reda.

“Jadi bagi mereka di luar sana, harap kita semua ada kesedaran untuk sama-sama lawan c0v1d-19. Memang semua rindu keluarga tapi buat sementara ni, video call dulu. Kalau ada yang ‘pergi’, dah tak boleh nak tengok muka dan bercakap macam biasa dah,” ujarnya lagi.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Wajah pes4kit Cov1d-19 sedang tunggu aj4l berseri sebelum men1ngg4l, suami keluar ku4rant1n tak mampu masuk rumah – “Saya sempat sikat rambut mak, pakaikan tudung”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*