“Saya sudah tua, chance utk pul1h n1pis” – Warga Emas Dij4ngkiti Cov1d-19, Merayu Tolong Jaga 59 Anj1ng ‘Rescue’ Dibelanya

Bermacam cabaran dan dugaan dilalui setiap orang disebabkan pandemik Cov1d-19 dan semuanya berbeza-beza. Tapi, bagi mereka yang dij4ngkiti v1rus ini dan mempunyai tanggungan, pastinya sukar bagi mereka.

Contohnya seperti seorang warga emas ini yang memohon dan merayu kepada sesiapa untuk membantunya selepas dia dijangk1ti Cov1d-19. Melalui perkongsian di Facebook, Erlang telah meminta simpati orang ramai untuk menderma serta membantu membela 59 ekor anjing jalanan yang dibelanya sekiranya dia ‘pergi’.

Melalui posting yang dimuat naik pada 25 Ogos lepas, warga emas tersebut mended4hkan bahawa dia telah disahkan pos1tif Cov1d-19 dan tidak pasti jika dia dapat bertahan disebabkan usianya.

I confirm pos1tif cov1d. Saya post ni sebab saya sudah tua chance untuk pul1h nip1s. Kalau saya sudah tiada harap budak-budak saya 59 d0gs akan ada orang take care. Saya dah 8 tahun jaga mereka. Semua budak-budak saya rescue dari jalan masa saya jadi feeder.”

Katanya, dia tidak mahu dan berharap agar anj1ng peliharaannya itu tidak diambil oleh mana-mana pihak jika dia sudah tiada nanti.

Kami sudah banyak kali kena halau dari rumah-rumah yang kami tinggal sebelum ni. Pernah sekali 5 tahun lepas majlis datang angkut semua budak-budak saya. Nasib baik masa tu sebelum cov1d business saya okay saya dapat bail out.”

Kalau saya sudah tiada, saya minta tolong jangan bawa budak-budak saya ke tempat lain. Walaupun sewa rumah ni 3200, sini la mereka selamat dapat hidup selesa sebab jiran memang jauh dan rumahnya pun besar untuk 59 d0gs.”

Saya juga ada dog caretaker yang sepanjang ini saya bayar gaji 1500 untuk kerja 9am-7pm untuk cleaning, untuk jaga d0gs saya makan minum dan untuk pastikan mereka tidak berg4duh. Dog caretaker ni dah kerja 6 tahun dia memang dah pandai dan sangat sayang budak-budak tu. Bukan semua orang boleh handle 59 dogs.”

Selain itu, dia turut menyenaraikan kos-kos yang diperlukan dengan lebih terperinci sekiranya ada mana-mana individu atau pihak yang sanggup mengambil alih tugasnya sebagai penjaga anj1ng tersebut.

Melalui perkongsian dari beberapa posting yang lain termasuklah paling terbaru pada 30 Ogos lepas, dia menceritakan perkembangan keadaan terkininya kepada pengikut di Facebook. Pada 28 Ogos, dia menulis,

Rasa letih sangat. Saya baring aje dari petang semalam. Rindu sangat-sangat nasi lemak dan roti bakar. Lepas cov1d saya langsung tak dapat rasa apa-apa. Sup herba yang saya minum sebenarnya pahit tapi saya rasa macam minum air je. Saya Cuba makan roti tapi baru je lepas tekak dah termvntah.”

Perkongsian warga emas itu mendapat perhatian ramai netizen yang bersimpati dan seb4k selepas membaca permintaannya kepada orang ramai. Ada yang terus membuat sumbangan kepadanya dan ramai turut mendoakan kesembuhannya daripada Cov1d-19.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : Lobak Merah

Be the first to comment on "“Saya sudah tua, chance utk pul1h n1pis” – Warga Emas Dij4ngkiti Cov1d-19, Merayu Tolong Jaga 59 Anj1ng ‘Rescue’ Dibelanya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*