“Ketvk pintu, then lari”- [VIDEO] Lelaki Mengadu Hampir 2 Tahun Diganggu ‘H4ntu Jiran’

Seorang penghuni di sebuah kawasan perumahan awam yang diuruskan oleh Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) di Singapura dilaporkan telah dig4nggu oleh bunyi ketvkan pintu yang dikhabarkan telah berlaku selama dua tahun.

Menerusi laporan portal berita tempatan, difahamkan g4ngguan tersebut sering berlaku pada waktu pagi dan ianya berlaku sejak unit tersebut menerima penghuni baharu.

Baru-baru ini, persoalan pemilik tersebut akhirnya terjawab apabila sebuah video rakaman kamera litar tertutup berjaya merakamkan apa sebenarnya yang terjadi.

Gangguan ‘h4ntu’ moden

Menerusi rakaman berdurasi sekitar 16 saat yang dimuat naik ke Facebook tersebut, kelihatan sebenarnya g4ngguan tersebut dilakukan oleh ‘h4ntu’ yang dipercayai salah seorang jiran yang berselubung di sebalik selimut.

‘Hantu’ tersebut kelihatan berjalan kearah sebuah rumah sebelum dengan sengaja membuat bunyi bising sambil mengoncangkan pemegang pintu unit tersebut.

Difahamkan, selain gangguan ketvkan pintu adakalanya svspek tersebut sengaja mengh3ntak-h3ntak kaki sepanjang kaki lima kawasan perumahan awam tersebut dengan sengaja untuk meng4nggu kententeraman penghuni unit tersebut.

Namun, luahan masalah ini difahamkan hanya berkesudahan di group aduan di Facebook sahaja kerana menurut m4ngsa Vincent Ng, gangguan yang dilakukan oleh jiran tidak boleh dikenakan tindakan sama ada dari HDB, Majlis Bandaran mahupun pihak polis sendiri.

Menurut komen yang ditinggalkan, perumahan HDB adalah diluar bidang kuasa polis di Singapura, namun ia boleh menjadi kes polis sekiranya ia dilaporkan sebagai cubaan pec4h masuk, bukannya g4ngguan.

Sehingga kini, video tersebut telah dikongsikan lebih 200 kali selain mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai. Ada yang berikan pelbagai cara untuk menangkap ‘h4ntu’ tersebut, dan tak kurang juga yang minta pemilik untuk buat perkara yang sama kepada rumah h4ntu tersebut.

Punyalah banyak masa ‘h4ntu’ ni kan? Kalau jadi kat korang, apa nak buat??

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : Lobak Merah

Be the first to comment on "“Ketvk pintu, then lari”- [VIDEO] Lelaki Mengadu Hampir 2 Tahun Diganggu ‘H4ntu Jiran’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*