Kecoh pemuda berlakon cac4t, salah guna parking khas… Ras Adiba beri amaran, des4k minta maaf kepada semua OKU!

KECOH sebuah video yang tular menunjukkan seorang pemuda berpura-pura berlakon sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU) semata-mata untuk meletakkan kenderaan di tempat letak kereta yang dikhaskan untuk OKU di sebuah pusat beli-belah.

Menerusi video berdurasi 37 saat yang kini tular, pemuda berkenaan berjalan umpama individu tidak normal dan melakukan pergerakan tangan dan kaki seperti orang cac4t.

Seorang lagi pemuda yang merupakan rakannya mendakwa berada di sebuah pusat beli-belah terkenal di Kuala Lumpur dan dikatakan sukar untuk memarkir kereta.

viral berlakon oku 2

Seorang lagi pemuda menerusi video yang tular.

“Nak parking susah, tapi Ajim cakap kalau nak parking ada satu cara, betul-betul dapat parking, tapi cara dia pelik sikitlah

“Betul-betul dia jadi cac4t. Ini kalau kantoi dengan pak guard memang ‘m4ti’, tapi dapat parking.

Kita semua akan menjadi OKU suatu hari nanti. Jangan sesekali kalian mempermainkan dan mempersend4kan kami

DATUK RAS ADIBA RADZI

“Tengok kereta hitam aku ni, betul-betul dapat parking. Terima kasih Ajim.

“Lepas ni kalau aku naik KL, aku dah tahu dah. Bawa Ajim memang selamat,” katanya.

viral berlakon oku 3

Satu lagi rakaman menunjukkan seorang pemuda berlakon sebagai OKU.

Bagaimanapun, video tersebut dipadamkan selepas menerima kecaman netizen yang menyifatkan tindakan tersebut seperti mengh1na OKU.

Video tersebut turut mendapat perhatian daripada, Ahli Dewan Negara (Wakil OKU), Senator Datuk Ras Adiba Radzi yang menyelar tindakan kedua-dua anak muda itu sebagai biad4b.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ras Adiba Radzi (@rasadibaradzi)

Malah, Ras Adiba yang merupakan Presiden Persatuan OKU Sentral turut memberi amaran dengan mendes4k supaya kedua-dua pemuda itu memohon maaf di atas perbuatan mereka.

“Saya ingin memberi amaran kepada saudara Iswan dan juga Ajim. Kalian telah mempersendakan dengan menggunakan parking OKU dan berlakon diri anda sebagai OKU.

“Saya mohon supaya kalian berdua meminta maaf kepada semua komuniti OKU di negara kita. Sudahlah kami susah, kamu semua selalu memandang rendah kami, dan menggunakan kemudahan yang disediakan khas untuk kami.

“Kita semua akan menjadi OKU suatu hari nanti. Jangan sesekali kalian mempermainkan dan mempersendakan kami. Sila mohon maaf kepada OKU,” tegas Ras Adiba menerusi video yang dikongsi di laman sosial milik beliau, petang Rabu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Kecoh pemuda berlakon cac4t, salah guna parking khas… Ras Adiba beri amaran, des4k minta maaf kepada semua OKU!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*