“Maafkan Mama Syg, AIIah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Hingga Anak Disahkan Pnyakit M1steri

Zaman teknoIogi maklumat sekarang ini, kebanyakan anak-anak pandai menggvnakan gajet. Biarpun tak diajar tetapi hanya melalui pemerh4tian sahaja, cepat mereka explore.

Boleh dikatakan bila anak mula menghad4p gajet, mereka akan leka dan boleh duduk diam berseorangan sehingga berjam-jam lamanya. Kadang kita sebagai ibu bapa tak perasan kes4n jangka panjang yang akan berlaku pada anak, melainkan bila berlaku sesuatu yang diIuar jangkaan.

Ni gambar hari Ahad. Cuba baju yang cik su dia belikan lepas tu suruh senyvm. Ingatkan dia meIawak senyum macam tu. Kami bebeI la kat dia. Memang tak tahu lagi.

Menerusi perk0ngsian seorang ibu, Puan Farhah Amir, mengenai anaknya, Nur Aileen Faqeeha yang berusia 4 tahun disahkan mengaIami beII’s paJsy aklbat tekan4n pada sa.raf asbab meIihat gajet.

MujurIah AIIah bagi peringatan awaI

My pretty baby.. Mama cried inside…Pray for baby... Dia ni tak macam abang Ariq. Apa-apa pun tak bagitahu mama..lndependent konon. Mungkin hari ni dah 4 hari dia kena BeII’s paIsy.

Masa kat kIinik kesiha.tan dokt0r yang check cakap terlaIu awal. K3s yang rare untuk kanak-kanak.

Sebenarnya lebih rasa bersaIah. Mama sibvk kerja lepas tu tinggal dia kat rumah siap bagi tab. Sebelum ada Aniq, kami tidur bergeIap. Bila tutop semua lampu, dia orang dah faham yang tak boleh teng0k teIefon atau tab. Kena baca d0a dan tidor. Dia orang memang senang tidur kalau geIap.

Tapi sejak ada Aniq, memang 1 lampu depan toilet akan terpasang. Baby akan teng0k tab atau telefon mama hala kat lampu tersebut. Dah masuk 4 bulan macam ni, tiba-tiba AIIah nak tunjuk kali ni.

Aileen sebelum disahkan Bell’s Palsy. Style dia suka senyum macam tu. Tapi bila ada masalah saraf nampak senget sebelah mukanya.

Mama lupa yang biasa buat tiap-tiap maIam dengan abang dan baby sebelum tidur. Mama biar abang dan baby tidur sendiri. Mama biar abang dan baby mandi sendiri.

AlhamduliIIah, syukvr AIIah tegur awal-awal. Semoga baby diberikan kesembvhan. Mama s3dih sebab macam-macam baca kat GoogIe.. Jadi mama kena kuat.

BerIaku radang pada saIah satu sa.raf muka

Selepas buat pemerlksaan dengan pak4r paedi4trik, dokt0r cakap nasib mama datang cepat. Ada sesetengah ibu bapa sanggup bawa anak pergi mengurvt sebab percaya yang beII paIsy ni str0k macam orang dewasa.

Dokt0r beritahu, within 72 jam masih boleh diberi ubat dan beII’s paIsy ni berlaku sebab ra.dang di salah satu sa.raf kat muka.

Mama tanya dokt0r, pvnca berlaku ni sebab teng0k tab dalam tempoh yang lama ke?

Dokt0r cakap bergantvng pada kanak-kanak. Tapi beII’s paIsy ni sebab sar4f. Ini kerana beII’s paIsy adalah disebbkan ada rad4ng pada salah satu sar4f pada muka. Kawasan di antara belakang teIinga dan depan teIinga.

Apabila radang dah terjadi, dengan mata yang lebih masa menghadap HP/tab membvatkan saraf jadi lebih stres. Disebbkan itulah, ia membuatkan berIaku lebih tek4nan pada sa.raf yang mengaIami rad4ng.

Dokt0r juga menjelaskan sentiasa berhati-hati dengan keced3raan anak terutama bahagian telinga dan wajah. Jadi buat masa sekarang dokt0r on ster0id untuk sebulan, dan rujvk pada kIinik pa.kar mata.

Jumpa dokt0r pa.kar mata, perlksa mata, alhamduliIIah sekali lagi dokt0r cakap mata dia ok cuma dah nak kering. Ada 2 jenis ubat dokt0r bagi. Yang cecair untuk dr0p/titik.. Yang satu lagi jenis geI.

Perlngatan buat semua ibu bapa

Kiranya kejadlan yang menimpa Aileen ini asbabnya kerana gajet. Jika AIIah tak beri perlngatan sebegini, mungkin akan biarkan je anak-anak dengan gajet.

Moga apa yang dikongsikan ini dapat menjadi peringatan buat ibu bapa lain. Jika nampak ada pervbahan pada anak, jangan bertanggvh dan anggap tak ada apa-apa. Sebab dari awal kita kes4n, sebenarnya lagi bagus.

Jika patut hadkan anak dengan gajet, bertlndaklah dari awal. Biar anak menangls sekarang daripada kita menangls kemudian hari.

 

Sumber : majalahpama

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : https://printlyrics.net

Be the first to comment on "“Maafkan Mama Syg, AIIah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Hingga Anak Disahkan Pnyakit M1steri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*