Rumah tak nampak bumbung, kedai total lost… wanita ini seb4k 1,000 tudung tenggel4m dalam banjir, plan jual RM4 sehelai walau tak balik modal

PERASAAN pilu di hati, tak siapa mampu mengerti.

Menurut Anita Hassan, 27, yang juga mangsa banjir di Batu Kapur, Mentakab, Pahang, dugaan kali ini membuatkan dia terduduk dengan linangan air mata.

Selain kediamannya yang ditenggelami air hingga ke paras bumbung, kedai tudung dan kosmetik miliknya turut mengalami kerugian akibat benc4na berkenaan.

“Kami sekeluarga berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) pada 19 Disember lalu. Air di rumah dah surut, tapi lvmpur masih banyak. Jadi sehingga hari ini saya masih di PPS.

“Rumah kami tak ada tilam, tak ada bantal. Pakaian pun tak ada. Saya hanya sempat bawa tiga helai ketika berpindah tempoh hari.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Boleh dikatakan total lost. Air naik sehingga tenggelam paras bumbung rumah. Awal tahun dulu pun dah banjir teruk, tapi lumpur tak seteruk kali ini,” ujarnya yang mesra disapa Eyta.

Menurut ibu kepada dua cahaya mata itu, dugaannya bagaikan berganda apabila kedai di Bandar Mentakab yang diusahakan sejak empat tahun lalu turut ditenggalami banjir.

eyta1

Eyta membuat tutorial penggayaan tudung.

Lebih pilu katanya, kira-kira 1,000 tudung jualannya turut basah dalam kejadian yang berlaku pada minggu lalu.

“Selain rumah, kedai pun total lost. Tak sangka air naik juga di kawasan kedai. Kami dah angkat barang letak tinggi-tinggi, tapi tetap ditenggelami air. Bandar Mentakab biasanya jarang banjir.

Saya rancang untuk cuci tudung tu bersih-bersih, InsyaAllah minggu depan saya nak jual pada harga RM4 atau RM5.

EYTA

“Ia bisnes keluarga, kami top up sikit-sikit barang-barang, namun semuanya h4ncur sekelip mata. Barang kosmetik semua tak dapat diselamatkan, kena buang.

“Saya tak tahu nak cakap macam mana. Masa mula-mula buka kedai selepas air surut, saya rasa terduduk. Inilah dugaan paling besar. Saya memang menangis, hilang kata-kata,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Eyta turut berkongsi video kerosakan kedainya menerusi aplikasi TikTok sehingga meraih hampir sejuta tontonan.

Kata Eyta, dia seb4k membaca komen orang ramai yang mendoakan kesejahteraan dia sekeluarga sehingga ada yang turut memberi sumbangan wang kepadanya.

eyta2

Kesan benc4na banjir yang dikongsi Eyta.

“Saya sedih bila video itu viral, ramai yang prihatin. Ada juga yang sumbangkan duit kepada saya,” ujarnya seb4k.

Bagi meneruskan kehidupan, Eyta turut merancang untuk membersihkan tudung-tudung yang berjaya diselamatkan yang mana ia akan dijual pada harga murah kepada orang ramai.

“Saya rancang untuk cuci tudung tu bersih-bersih, InsyaAllah minggu depan saya nak jual pada harga RM4 atau RM5 sehelai.

“Walaupun tak balik modal, saya tak kisah, tak apalah daripada langsung tak dapat apa-apa,” ujarnya seb4k.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Rumah tak nampak bumbung, kedai total lost… wanita ini seb4k 1,000 tudung tenggel4m dalam banjir, plan jual RM4 sehelai walau tak balik modal"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*